Restoranların hepsi için geçerli olmamakla birlikte çalışan personellerin gerekli temizlik ve hijyeni sağlayıp sağlamama konusunda endişelerin olması, dışarıda yemek yememek için sebepler arasındadır.
İnsanoğlu, tanımadığı kişileri kendisi gibi görme yöneliminde olduğundan böyle durumları aklına getirmez. Tecrübe edinmediği sürece aklına getirmesi de mümkün değildir. Örneğin, ülkemizde tuvalet sonrası el yıkama alışkanlığı pek mevcut değildir.
Bunun yanında aşçısının elini yıkama alışkanlığının olmaması, işlenmiş ürünleri ve köfteleri yapan kişinin ellerinin temiz olmaması, et ve diğer ürünlerin saklandığı ortamların temiz olmaması, mutfağın pis olması, bozuk ya da bayat yiyeceklerin soslanması , sürekli aynı yağ kullanılarak pişirlmesi ya da kızartılması, sebze ve salatalarda artan yiyeceklerle karıştırılması sıkça karşılaşılan durumlar olduğunu üzülerek söylemeliyiz.
Genelllikle restoranların olduğundan fazla kar sağlamasının sebebi de nitelikli aşçı ve personeli çalıştırmaması, hijyene ve düzene yeterli maliyet ayırmaması, bozulan ürünleri anlaşılmayacak derecede soslanarak zararı önlemesi, başka tabaklardan artan yiyeceklerin getirisinin olmasıdır.
Bu sebeple bir yerde yemek yemeden önce şu soruların cevaplarını mutlaka edinin;
- Restoranın genel temizliği ve düzeni nasıl?
- Yiyeceklerin hazırlandığı alan ne durumda? Hijyenik mi?
- Yiyeceklerin içeriği ve malzemelerin tazeliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Yiyeceklerin pişirilme süreciyle ilgili herhangi bir endişeniz var mı? Tam olarak pişirilip pişirilmediğinden emin misiniz?
- Restoran çalışanlarının kişisel hijyen durumu nasıl?
- Yiyeceklerin sunumu ve servisi nasıl? Hijyen kurallarına uyuluyor mu?
- Restoranın genel kokusu ve ortamı hakkında ne düşünüyorsunuz?