Son zamanların en çok tartışılan konularından birisi artan kira fiyatları ve neticesinde ev sahiplerinin mevcut kiracılarından enflasyon ve kanuni oranlar dışında kira artışı talep etmeleri. Maaşına aynı oranda hatta 5’te 1’i dahi zam yapılmayan, ödeme olanağı kalmayan, kanuna güvenen ve kanun dışı hareket etmek istemeyen insanlara karşı kanun dışı bin bir türlü yol denensen de kiracıların bu yönde hukuki haklarını kullanması anlaşamaya iten en büyük güçtür. Adalet aradığımızı düşünüyorsak tek taraflı bakmamamız gerekmektedir.
Kiracılar Neden Haklı?
Ev sahiplerinin kiracılarını çıkarma yöntemlerine ilişkin yazımızda belirttiğimiz gibi haksız ve yasa dışı yöntemlerle kiracıların çıkarılma çabaları var oldukça süreç ev sahiplerinin aleyhine işlemeye devam edecektir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, barınma hakkının bir yatırım aracı olması hususudur. Kanunen 5.yılın dolması ile rayiç bedelde anlaşılması öngörülürken, enflasyonun artması ile tüm ev sahiplerinin kanuni süre dolmadan bir anda haksız bir şekilde kiracıya baskı yapması kiracının hayatını başka bir şekilde etkileyebilmektedir.
Para Talebi Tazminat Ödeyecek Duruma Getirebilir
Sürekli arayan, mesaj atan, olağandan fazla fiyat artışı ve çıkarma konusunda baskı yapan ev sahipleri kendi açtığı davada tazminat ödemek zorunda kalabilirler. Bu durumda delil olabilmesi için baskıya dair kayıtları saklamak ve ibraz etmek gerekiyor.
Kanun Dışı Artış Geri Talep Edilebilir
Ev sahibi ile kiracının yasal oran olan %25’in üzerinde bir fiyatta anlaşması ve daha sonra anlaşmazlık meydana gelmesi ile kiracı yasal oranın üzerinde olan farkı talep edebilir ve duruma göre alabilir. Örneğin, kontrat süresi 5 yılı dolmamış bir kiracıdan, %200 zam isteyen ev sahibine karşı, %25 yasal zam oranı yerine %60 zam oranı yapan kiracı, bu durumun kabul edilmemesi halinde daha sonra aradaki %35’lik farkı isteme hakkını saklı tutabilir.
Ev Sahipleri Döngüden Çıkamayabilir
Kiracısını yükselen kira fiyatları karşısında yetersiz görerek çıkaran ev sahibi, yeni kiracısını emsal konut fiyatları ile kiraya verse bile gelecek senelerde artışın devam etmesi durumunda bile geçici %25 yasal zam ya da sonrasında devam edecek TÜFE oranında artış yapmaya zorunludur. Emsal kira bedellerinin geçen sene olduğu gibi üç kata yakın artış olması durumunda TÜFE artış oranı yüksek olsa dahi tatmin edemeyecek ve eski kiracısıyla yaşadığı durumu tekrar yaşayacaktır. Bu döngü, artışın ve enflasyonun devam etmesi ile kaçınılmazdır. Üstelik, kıdemli unvana sahip müdürlerin dahi maaşlarında bu kadar artış yaşanmaması durumu iyice çıkmaza sokacaktır.