Evcil Hayvanlara Çip Dayatması

Ülkemizde hayvanlara karşı şiddetin, tecavüzün, öldürmenin cezası sorgulanırken, hayvan sahiplerine hayvanlarına çip taktırmadıkları takdirde 10 bin lira para cezası uygulaması sene sonunda başlıyor. Peki hayvanlara çip takılması neden zorunlu?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile imzaladığı protokol sonucunda evcil hayvanlara mikroçip uygulama kararı alınması ile köpeklere 2021 yılının sonuna kadar, kedi ve gelinciklere ise 2022 yılının sonuna kadar çip takılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kararın hayvanların kolay bir şekilde sokağa bırakılmaması için yapıldığı söylensede bunun bir yaptırımı olup olmayacağı, olsa da ne kadar uygulanacağı gibi sorular akıllara gelmektedir. Oysaki belirtilen süre kapsamında çip taktırmayan sahiplere 10 bin tl para cezası uygulancağı kararı alınmıştır. Çip uygulamasının değil bu zorunluluğun ve yaptırımın ne kadar etik ve ne kadar doğru olduğu sorgulanması gereken konulardan birisidir.

Hayvana Tecavüzün Suçu Var Mı?

Hayvana karşı işlenen suçlar, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında değerlendirmekte ve tecavüz eden kişiye idarî sadece para cezası uygulanmaktadır. Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM), 2017 yılında Hayvan Hakları İhlâlleri Raporu ile ilgili açıklamalara göz attığınız zaman 2017 yılında Hayvanları Koruma Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle, hayvanlara karşı suç işlemiş 493 kişiye idarî para cezası ( 625 tl gibi rakamlar ) uygulandığını göreceksiniz.

Veteriner Klinikleri Karına Kar Katacak

Günümüzde çıkar amaçlı çalışan bazı veteriner kliniklerinin, vakit bulamadıklarından ötürü veryansın ederek yaralı sokak hayvanlarına bile bakamadıkları (uygulamada yaptırımın olmadığı) bir dönemde çip uygulamasına can atan bazı kliniklerin karını maksimize edeceği bu sistemde elbette hem çip dayatması ile çip takma ücreti elde edecekler hem de düzenli garanti bir bakım ücretinin önü açılmış olacaktır.

Sadece 2 dakikalık bir muayene ücretinin 200 liradan başladığı, kutusu 1 dolar olan parazit ilaçlarının tanesinin 100 liradan yapıldığı bir dönemde, evcil hayvan beslemenin maliyetinin ne kadar arttığını düşünürsek çip ücret uygulamaları ve aşı uygulamaları düzenli hale getirilmesi istenmektedir. Bu noktada daha uygun fiyatlara ilaç temini, veterinerlerin denetimi,  hayvan satan veterinerlerin cezai yaptırımları düşünülmesi gerekirken böyle bir zorunluluğa sıra gelmesi hayvanseverler açısından üzücü bulunmuştur.

Seçim Özgürlüğü Yok

Çip uygulamasının bir çok yan etkisi olduğu ve zararları olabileceği konularda bir çok bilgilendirme yer almaktadır. Çipin olası yan etkilerine ve hayvanın ömrünün kısaltması gibi olasılıklar sonucunda kimse sorumluluk üstlenmez iken çip taktırma konusunda sahiplerine seçme hakkı tanınması gerektiğini düşünmekteyiz.

Yurtdışı seyahatlerinde aşıların önemli olduğunu kabul edersek, yurtdışına çıkmayan evcillerin bu kapsamda değerlendirilmemesi gerekmektedir. Ayrıca, basit anlamda aşıların aileler tarafından yapılabileceği bir düzende, özellikle iç ve dış parazit aşılarının hap veya damladan ibaret olduğunu düşünürsek, bunun için veterinere muayene ücreti ve faiş bir aşı ücreti ödemek oldukça maliyetli olmaktadır. Ense bölgesine sadece bir kaç damla damlatılarak yapılan dış parazit aşısının maliyeti bu ölçüde neredeyse 3-4 kat artmaktadır.

Uygulamayla Sokakta Daha Çok Evcil Hayvan Göreceğiz

Çip uygulaması ile hem maddi bir külfetin altına girecek olan, hemde maddi yaptırımından kaçmak isteyecek olan bir çok evcil hayvan sahiplenicisi, hayvanlarını tabiri caizse sokağa salmaya başlayacak. Yüksek ceza fiyatların duyan herkes, herhangi bir sağlık durumu söz konusu olduğunda hem sağlık giderlerini hem de yüksek meblağ ceza yaptırımın ödememek için hayvanını sokağa bırakmaktan başka çare bulamayacak. Günümüzde çip uygulaması ile kimse evcil hayvanını sokağa bırakamayacak denilsede birçok olumsuzluğu beraberinde getireceğine şüphe yok.

Sıra insanlara gelebilir

Gündemde olumlu olarak karşılanan hayvanlara çip uygulamasının gelecekte insanlar üzerinde uygulanması açısından bir bilinçaltı olabilmektedir. Ne de olsa tüm deneyler bile ilk olarak hayvanlar üzerinde yapılmıyor mu? İnsanlara uygulanmanın ütopik olmaktan çıkararak, zengin ve fakirin giderek zıtlaştığı bu dünyada zıtlıkların rahat bir şekilde kontrol altına alınması bu dünyayı yönetenlerin hoşuna gitmez mi? Bugün bile haberlerde Elon Musk’ın beyne çip çalışmaları yaptığı konusunda haberleri sıkça duyuyorsunuzdur…

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir