HDP’nin sağ parti mi yoksa sol parti mi olduğunu söyleyebilmek için sağ ve sol partilerin teorik ve pratik olarak politikalarını değerlendirmek ve HDP’nin politikaları ile karşılaştırmak gerekir.
Sağ tandanslı bir partinin olası özellikleri şu şekildedir;
Dini veya etnik temele dayalı bir siyaset yapar.
Serbest Piyasa ekonomisini destekler.
Sol tandanslı bir partinin olası özellikleri şu şekildedir;
Sınıf ayrımına karşı çıkar.
Dini devlet işlerine karıştırmaz.
Emperyalizme karşıdır.
Kapitalizme karşıdır.
Sosyalist bir partinin olası özellikleri şu şekildedir;
Özel mülkiyete karşı çıkar.
İşçi sınıfının yönetimde olmasını arzular.
Emperyalizme karşıdır.
Kapitalizme karşıdır.
HDP’ye baktığımızda etnik temele dayanan bir siyaset yapmakla beraber Kürt Milliyetçilerinin yer aldığı bir partidir. Serbest piyasa ekonomisine karşı çıkmamaktadır aksine Kürtlerin özel mülkiyet haklarını savunmaktadır. Politikaları arasında, dini devlet işlerinden ayırmaya yönelik bir politika da yer almaz.
HDP, laiklik, sömürü karşıtlığı ve anti-emperyalizm gibi solun olmazsa olmaz ilkelerini kabul etmediğini bizzat Türkiye Komünist Partisi ile yapılan ittifak toplantılarında belirtmişlerdir. [1] Bu sebeple de Türkiye Komünist Partisi ittifak kurmaktan kaçınmıştır.
HDP ve HDP’liler kendilerini sol parti olarak konumlandırmalarına rağmen teori ve pratiğe bakıldığında, sola ait siyasi çerçevelerin olmaması ve sağın en temel özelliği etnik kökene dayanan bir siyaset yapılması göz önüne alındığında sağ parti olarak konumlandırmak mümkün olabilir. Bu yüzden, HDP bir sağ partidir, demek mümkündür.
[1] Kemal Okuyan, Halktv, 28.02.2022