Kapitalizmde Robotlar ve İşçiler

Gelecek dünyamızda robotların, işçileri ve çeşitli meslekleri bitireceğine dair öngörüler üzerinde durursak, Robotlar ve otomasyon araçları, bazı işleri daha verimli hale getireceği ve belirli işlerin yapılma şeklini değiştireceği tartışılmaz bir gerçektir. Diğer taraftan insan gücünün ve insan becerilerinin günümüzde ve gelecekte hala birçok alanda önemli bir role sahip olacağınıda eklemek gerekir. Bugün abartılarak anlatılan robot ve otomasyon sistemlerinin, bir elektrik kesintisi ile sona ereceğini unutmamak gerekiyor.

Peki robotların bedensel işleri tamamıyla kusursuz yapacağını düşünürsek, (örneğin temizlik, inşaat işçiliği, madencilik gibi birçok sağlık riski bulunduran ve bedene dayanan meslekler için) kuşkusuz insanlık adına en çok fayda sağlayan bir araç olacaktır, yapay zekanın gücü. Bu durumda, bugün kaybolacak meslekleri icra edenler ileride ne yapacak diye sorulursa, tarihe bakmak yeterli olacaktır. Elle yapılan dikiş işleri bugün neredeyse endüstriyel makineler ile yapılmaktadır ve dokuma tezgahlarında çalışan dokumacılar bugün makinalar üzerinde işlerini yürütmekterdirler. Analog fotoğrafçılar, daktilo operatörleri, kasetçalar tamircileri/satıcıları artık yoktur fakat teknoloji ile yenilenen halleriyle aynı işleri idame ettirmektedirler. Yeni nesil de zaman ilerledikçe daha farklı iş konseptlerine yönelerek yeni iş alanlarında ve pozisyonlarda yerini her zamanki gibi almaya başlamıştır.

Robotlar ve Kapitalizm

Kapitalizm de sermayeyi elinde bulunduran politik zümre, patronlar ve yerel zenginler; robotları, işçilere göre daha düşük maliyetlerle çalıştırdıkları takdirde, kar maksimizasyonu günümüzde ucuz iş gücünden katbekat fazla olacaktır. Lakin bu durum robotların maliyetine göre değişkenlik arz eder. Burada üzerinde durulması gereken en önemli konu, insan gücünün her zaman robotlardan daha ucuza mal edilebileceği gerçeğidir. Kısacası, robotları oldukça maliyetli olsalar bile, insanları daha da ucuza çalıştırılacak bir sistemin var olma olasılığıdır.

Robotların alt işleri yüklenmesinin istenmesi durumunda, geriye kalan nüfusun hayat mücadelesinden kopup kendileri gibi rahat bir yaşam tarzına geçmesi, her koşulda rahatsız edecektir. Sistemi idrak edecek zihinlerin belirmesi potansiyel bir tehlikedir. Kapitalizmin ana felsefesi, birilerinin zenginliği için çoğunluğun fakirliği şarttır. Bu monarşik sistemlerinde ana yasasıdır.

Günümüzde insanların modern köle olmasını isteyen kişi ve grupların varlığı, gelecekte de değişmeyecektir. Bunun sebebi ise sosyolojik olarak robotların herkese rahat bir yaşam sunması kimsenin işine gelmeyecektir. Bu sebeple, robot sistemlerine karşı çıkan güruhun komünistler değil kapitalistler olacağını savunmaktayız.

Ayrıca, iş gücündeki dramatik değişiklikler, toplumsal dengesizliklere ve sosyal huzursuzluğa yol açacağından, insanların, bu tür değişimlerin toplum üzerindeki olası etkilerini göz önünde bulundurarak endişe duymaları muhtemeldir.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir