Kola, su, çeşitli aromalar, şeker, karbondioksit gazı ve kafein olmak üzere çeşitli koruyuculardan oluşan sıvı bir içecektir. Bir bardakta 28 grama yakın (7 küpten fazla) şeker olduğu belirtilir. Şekersiz diye adlandırılan kolalarda, yoğun oranda tatlandırıcı bulunur.
Bira ise tahıldan üretilen alkollü bir içecektir. İçerisinde, Arpa maltı, su, alkol, şerbetçi otu bulunur. Buğday birası, çavdar birası gibi birçok çeşidi de vardır. Bira’nın içerisinde yer alan (genellikle) %3.5 oranında alkol bulunur.
Kola mı yoksa Bira mı zararlı diye sorarsanız, bilimsel olarak yapılmış çalışmaları özetleyerek bu sorununun cevabını size bırakalım.
İçecek Değerleri
ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) analizine göre,
İçecek | Kalori | Yağ (gr.) | Karbonhidrat (gr.) | Şeker (gr.) |
---|---|---|---|---|
300 cc Bira | 153 | 0.00 | 12.64 | 0.00 |
300 cc Kola | 155 | 0.92 | 38.33 | 36.78 |
USDA’ya göre kolanın birada bulunan minerallerin tamamını içermese de çoğunun içerdiği ve hiç vitamin içermediği belirtilmiş. Diğer yandan birada, tiamin, riboflavin, niasin, B-6 vitamini, follat ve B-12 vitamini yer aldığı eklenmiş.
Bira ayrıca yağsız ve şekersiz olmasından, daha az kalori ve daha az karbonhidrat içermesinden ötürü beslenme adına kola üzerinde güçlü bir avantaja sahip olduğu, biranın daha fazla mineral sağlaması ve vitamin içermesi biranın kolaye oranla avantajları arasında belirtilmektedir.
Glisemik Endeksi
Kısaca Glisemik Endeksi, bir yiyecek veya içeceğin kan şekeri (glikoz) seviyemizin ne kadar hızlı yükselmesine neden olduğunu ölçen endekstir. 0’dan (su) 100’e (şeker) kadar yiyecekleri ölçer. Böylece, GI’si (Glycemic Index) yüksek olanlar kan şekerinde hızlı bir artışa neden olur. Ancak GI çok yanıltıcı olabilmektedir.
Glisemik Yük (GL – Glisemic Load) daha doğru sonuç vermektedir. GL, hem karbonhidrat kalitesini (GI) hem de karbonhidrat miktarını içerir. GI durumunda olduğu gibi, yüksek bir GL’de kötüdür.
Glisemik Yük nasıl hesaplanır?
Glisemik yük, glisemik indekse dayalıdır ancak 100 gram karbonhidrat yerine standart porsiyon boyutlarını kullanır. Glisemik yükü hesaplamak için kullanılan formül:
GL = (GI x karbonhidrat miktarı) / 100
Yani, 12 gram karbonhidrat içeren bir bardak yağsız sütün glisemik indeksi 46 ise, glisemik yük:
GL = 46 x 12 ÷ 100 = 5,52’dir.
Başka bir örnek, karpuzun Glisemik Endeks değeri 50’dir, ancak Glisemik Yük değeri 120 gramlık porsiyon başına yalnızca 4.4’dür. Yani kan şekerini hızla yükselten karbonhidratlara sahiptir. Ancak, çok az karbonhidrat içerir. Bu nedenle, çok düşük bir GL’ye sahiptir.
(Hesaplama 50*8.8/100 şeklinde yapılmıştır.) *https://glycemicindex.com/2021/11/watermelon/
Genel olarak, glisemik yük sıralaması aşağıdaki gibidir:
Düşük = 10 veya daha az
Orta = 11-19
Yüksek = 20 veya daha fazla
Özetle, bir besinin glisemik yükü ne kadar düşükse, yendikten sonra kan şekerindeki yükselme o kadar az oluyor. [https://diabetes.extension.illinois.edu/your-guide-to-diet-and-diabetes/eating-target-blood-glucose-levels/what-glycemic-load-and-glycemic]
Glisemik Yük’e göre bira ve kola karşılaştırılırsa, GL değerleri biranın 7.5 ve kolanın 15.0 olması nedeni ile kolanın 2 kat yüksek çıkmaktadır. Glisemik Yük’e göre bira düşük, kola orta sırlamasına girer.
Kola içmek, bira içmekten daha hızlı bir “bira göbeğine” yol açar.
Kola’nın Faydası Var Mı?
Kola’nın bir yaz sıcağında serinletmesi yanında fayans temizliği, sakızdan kurtulma gibi faydaları bulunuyor. Diş çürümesi, obezite riski, kafein bağımlılığı gibi olumsuz etkilerinin yanında,
Böbrek sorunlarına,
Yüksek tansiyona,
Dehiderasyon sorunlarına,
Kalp ve damar rahatsızlığına,
yol açması gibi nedenler yer alıyor.
Kola’nın selülit oluşumunda büyük etki yaptığı ağızdan ağıza dolaşsada direkt bu yönde bilimsel bir araştırma yok, bu iddianın obezite ve kafein ile ilişkili olduğu belirtilenler arasındadır. Coca Cola bu yönde, kendi web sitesi üzerinden “tek başına bir içecek ya da yiyecek selülite neden olmaz” şeklinde bir açıklama yapma gereksinimi duymuştur.
Bira’nın Faydası Var
Araştırmalara göre her gün iki bardak bira içmenin sağlığa zarar vermediği, sık kullanımda ise karaciğer başta olmak üzere mide ve kalp rahatsızlıklarına neden olduğu belirtiliyor. Bunun yanında bira,
Degiderasyon sorunlarına,
Bağımlılık ve psikolojik bozukluklara,
Karbonhidrat içermesinden ötürür kilo artışı gibi olumsuz sağlık sorunlarına neden oluyor.
Bunların yanında araştırmalara göre faydalarının olduğu da belirtiliyor;
Bira’nın kemikleri güçlendirmede etkili olduğu bu sebeple ostoeporoz riskini azalttığı [1],
Böbrek taşı riskini engellediği ve her gün tüketilmesi halinde taş riskini %40 riski azalttığı [2],
Amerikan Psikiyatri Jörnalı (American Journal of Psychiatry ) tarafından biranın stresi azaltmada yardımcı olduğu,
Alzheimer ve Parkinson’a iyi geldiği [3],
Karaciğer trigliseritlerini ve aort kolesterol birikimini fareler deneyinde azalttığı [4],
Koroner kalp hastalığı riskini azalttığı [5],
araştırmalar sonucunda elde edilmiş verilerdir.
Bira Mı Kola Mı Daha Zararlı?
2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ölçülü bira tüketiminin kardiyovasküler hastalık ve diğer hastalıklara karşı koruyucu etkilerine dair klinik ve klinik öncesi kanıtların birikerek günümüze ulaştığı ve sonucunda gözlemlenen yararlı etkilerin çoğunu muhtemelen biradaki alkolsüz bileşikler gösterdiği aktarılmaktadır. Ayrıca araştırmada yaygın kronik hastalıklara karşı biranın alkolsüz bileşiklerinin potansiyeli yeni tedaviler için umut vaat edici olduğunun altı çizilmektedir. [6]
Yapılan araştırmalara göre, “Bira Kola’dan zararlı mı?”, “Kola mı zararlı Bira mı zararlı?”, “Kola ile Bira arasındaki fark nedir?”, “Bira’ın faydaları neler?”, “Kola mı daha zararlı yoksa bira mı?” gibi soruların cevabını size bırakarak, yorumlarınızı aşağıya bırakmanızı bekliyoruz.
www.arguman.org.tr – Telif hakları saklıdır.
Kaynakça:
[1] https://academic.oup.com/ajcn/article/89/4/1188/4596800?login=false
Effects of beer, wine, and liquor intakes on bone mineral density in older men and women, Katherine L Tucker , Ravin Jugdaohsingh, Jonathan J Powell, Ning Qiao, Marian T Hannan, Supannee Sripanyakorn, L Adrienne Cupples, Douglas P Kiel, DOI: 10.3945/ajcn.2008.26765
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10412964/
Nutrient intake and use of beverages and the risk of kidney stones among male smokers, T Hirvonen , P Pietinen, M Virtanen, D Albanes, J Virtamo, DOI: 10.1093/oxfordjournals.aje.a009979
[4] https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(06)00039-6/fulltext#back-bib2
Moderate consumption of beer reduces liver triglycerides and aortic cholesterol deposit in LDLr−/− apoB100/100 mice, Pascal Degrace, Bastien Moindrot, Ismaël Mohamed, Joseph Gresti, Pierre Clouet, DOI:https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2006.01.012
[5] Review of moderate alcohol consumption and reduced risk of coronary heart disease: is the effect due to beer, wine, or spirits, Rimm E.B., Klatsky A., Grobbee D., Stampfer M.J.
[6] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2019.1696278
Beer and its non-alcoholic compounds in health and disease, Ixchel Osorio, Regina Brunauer, Silvestre Alavez, DOI: 0.1080/10408398.2019.1696278
Satılan meyve suları, meyveli kefirler, meyveli ayranlar bile daha zararlıdır, Birçoğu meyve aromalı boya kullanıyor, çocuklara çay içme sağlıklı olsun diye meyve suyu veren insanların fen bilimleri ile ilgilenmesini tavsiye ediyorum…