Minarşizm Nedir?

Minarşizm, devletin mümkün olduğunca küçük ve sınırlı olması gerektiğini savunan bir siyasi felsefe ve ekonomik sistemdir. Minarşizm kelime olarak “minimum devlet” anlamına gelir ve “min” (minimum) ve “arşi” (devlet) kelimelerinin birleşiminden oluşur.

Minarşistler, hükümetin en temel görevinin bireylerin haklarını korumak, sözleşmeleri uygulamak ve toplumsal düzeni sağlamak olduğunu düşünürler. Bunun için kolluk kuvvetlerinin varlığının gerekliliğini savunur.

Minarşistler genellikle vergilerin düşük olmasını, ticaretin serbestleştirilmesini, devletin mümkün olduğunca az sayıda işlevi yerine getirmesini, hükümetin piyasa ekonomisine müdahale etmemesini savunurlar.

Minarşizm fikri, ilk olarak 17. ve 18. yüzyıllarda liberal düşünürler tarafından savunulmuştur. Ancak bu düşüncenin ilk sistematik savunucusu, 19. yüzyıl İngiliz filozofu Herbert Spencer’dır. Minarşizmin öncü savunucuları arasında ekonomist ve filozof Ludwig von Mises yer alır. Bununla birlikte ekonomist Friedrich Hayek, filozof Robert Nozick ve yazar Ayn Rand gibi isimler bulunmaktadır.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir