Normal Doğum mu Sezaryen mı Gerçeği

Bu soru her çiftin ve her anne adayının merak edip araştırdığı konulardan biridir. Hatta televizyon programlarından, sosyal medya ve forumlara kadar tartışma yaratmıştır ve yaratmaktadır. Peki neden normal doğum? Ya normal olan bize göre Sezaryen ise?

İlk önce normal doğum dediğimiz doğumun yurt dışında normal doğum denmediğini söyleyerek konumuza başlayalım. Tıptaki tüm gelişmeleri batıdan alan bir toplum olarak, batının vajinal doğum ve sezaryen doğum, (ve suda doğum vb. diğer türler) olmak üzere nitelendirdiğini, anne ve bebeğinin sağlıklı olması ve her şeyin yolunda gitmesine; normal doğum denildiğini açıkça belirtelim.

Bizim normal doğum dediğimiz doğumda olaylar normal yürüyemeyebiliyor. Şöyle ki, doğum sırasında epizyotomi yapılması zaten normal doğumun normal olmadığını gösteriyor, çünkü doktorun her şeyi olağan bir şekilde anneyi telkin edip doğum sürecine hazırlaması gerekirken doktorlar kolaya kaçarak kesik ve dikiş atabiliyorlar. Ayrıca epiduralinde olaya dahil olmasıda normal kelimesine abes iştigal etmektedir. Çünkü doğal olmayan bir faktör olaya dahil olmaktadır. Normal doğumda (Vajinal doğumda) belirli bir santim açıldıktan sonra epidural vurulmakta ve vajinaya yine kesik atılmaktadır. Çektiğiniz acıların haddi hesabı olmamakla birlikte bir çok komplike durum gerçekleşme olasılığı mevcuttur.

Avrupa Birliği de normal doğumu desteklemiyor mu?

Evet, Avrupa Birliği açıklamaları ile normal (vajinal) doğumu desteklediğini ve uygulanması için teşvikler verdiğini sürekli dile getirdiğini biliyoruz. Fakat bilmediğimiz şey, vajinaya kesik, 3.dünya ülkelerinde atılmakta olduğuna, gelişmiş ülkelerde böyle bir işlem yapılmadığına rastlayabiliriz. Muhtemelen, Avrupa Birliğinin vajinal doğumu teşvik etmesi yüksek oranla politik olabilir, Avrupa’nın genç nüfusu artırma şansından dolayı izlenilen yol budur, çünkü sezaryen doğumda 2 ya da 3 çocuktan fazla çocuk dünyaya getirme şansı olmadığı için önerilmemektedir, diyebiliriz.

Normal doğum denilen vajinal doğum ile doğan bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlü olduğuda söylenmekte ve bu yüzden teşvik edilmekte ama bu kendimizi çok güçlü hissettiğimiz bağışıklık sistemi tüm ömrümüz için geçerli olabilir mi? Bu bağışıklık sisteminin güçlü olması ancak ilk zamanlar için geçerli olabilir. Anne ile bağı daha kuvvetli olur gibi batıl iddialara ise hiç girmeye gerek yok! Dini temelli olarak toplum arasında yanlış yönlendirmeler yapılması, süreci değiştirmektedir. Toplumun bilim yerine çevreden duydukları ile hareket etmesinden kaynaklı olarak yanlış bilinen doğruları, sorgulayarak çevremize iletirsek ancak doğru bilgiye ulaşabiliriz.

Mantıken düşününcede her riskli normal doğumun sonunda sezaryene başvuruluyorsa; bu sezaryenin faydasını da inkar edilemez kılmaktadır. Bebeğin doğum kanalına ters yerleşmesi, bebeğin dışkı ile zehirlenmesi, enfeksiyon durumları ve plasenta gibi bir çok önemli sorunlarla karşılaşıldığı zaman kapısı çalınacak doğum tekniği; sezaryendir.

Kaynaklar

  1. Ntv.com.tr – Lütfen Vajinamı Kesme,
    https://www.ntv.com.tr/saglik/lutfen-vajinami-kesme,XAKKlXmN70iLsR_8RhxP9w , Erişim; 20.06.2019
  2. Brüksel Tüp Bebek – Sezaryen İle Doğumun 7 Faydası,
    http://www.brukseltupbebek.com/sezaryen-ile-dogumun-7-faydasi , Erişim; 12.06.2019

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir