“Okumuş cahil”, genellikle kişinin belirli bir alanda yüksek düzeyde bilgi sahibi olmasına rağmen genel anlamda bilgisiz veya eğitimsiz olduğu durumları ifade eder. Bu ifade, bir kişinin belirli bir konuda bilgili veya eğitimli olmasına rağmen genel kültür, genel bilgi veya hayatın diğer alanları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı durumlar için kullanılır.
Bir kişi belirli bir alanda akademik veya mesleki olarak oldukça yetenekli veya bilgili olabilir ancak genel kültür, edebiyat, tarih gibi konularda yetersiz veya bilgisiz olabilir. Bu durumda o kişiye “okumuş cahil” denilebilir. Hakaret olarak algılansa da günümüz gerçeklerini yansıtan bir deyim halini almıştır.
Eğitim Sistemi Yapılandırılmalı
Eğitim sistemi genellikle bireylerin belirli bir bilgi düzeyine ulaşmalarını ve yeteneklerini geliştirmelerini amaçlar. Ancak bazen eğitim sistemi, öğrencileri sadece belirli bir bilgiyi ezberlemeye odaklanmaya teşvik edebilir ve eleştirel düşünme, problem çözme veya pratik uygulama gibi önemli becerileri kazanmalarına yardımcı olmayabilir. Ne yazık ki bu problem insanların temel bilgi, beceri veya anlayış eksiklikleri olduğunu ifade eder. Günlük hayatta eğitimli insanların araştırmadan ve bilinçsiz hareket etmeleri örnek verilebilir.
Örneğin, hekimler, çoğu ilaç ve vitamin haplarının işe yaramadığı hatta gereksiz kullanımda kanser riski oluşturduğu özellikle piyasada yer alan bazı markaların merdiven altı üretimden farksız olmasına rağmen iyi bölümler bitirmiş insanların tercih etmesi eğitim sisteminin sorgulanması gerektiğini gösteriyor. Çünkü üniversiteler bireylere araştırma ruhunu katan eğitim kurumlarıdır.
Üniversiteden mezun olup masa başı çalışan gençlerin çalışma şartları İş Hukuku ile düzenlenmesine rağmen kendisini işçi olarak tanımlamaktan kaçtığı için haklarını aramayan ve düşük ücretlerle sosyal haklardan mahkum çalışmaya razı olan birçok genç görmek oldukça üzücüdür.