Birisi size savaşın sonuçlarının aslında iyi taraflarının da olduğunu söylese, tepkiniz ne olurdu?
Tarih boyunca savaşların temel sebebi genellikle toprak elde etmek amacına dayanmıştır. Bunun yanında düşüncelerini yayma, insan gücünü kullanma gibi bazı düşünceler olsa da yine bu sebebe paralellik gösterir. Bunun günümüzde ki adı emperyalizmdir. Hiçbir devlet ya da topluluk, ezilen veya insanlara kötü davrandığı için başka bir topluluğa savaş açmamıştır.
Savaşların getirdiği iyi ya da kötü sonuçlardan emperyalizmin iyi bir şey olduğu çıkarımı yapmamıza sebep olmaz, özellikle de özgürlüğün elde edildiği günümüz için.
Fakat savaşların sonuçlarına bakıldığında her toplum bir yönüyle mutlaka etkilenmiştir. Bu da tarihsel evrimin bir parçası olmuştur. Milletler arası savaşlar oldukça tutsaklıklar zamanla sona ermiş, güç dengeleri değişmiş ve uzun vadede kazanan toplumların özgürlüğü olmuştur.
Bunlara birkaç örnek verirsek, 1. Ve 2. Dünya savaşları (birçok özgürlüğü beraberinde getirmiştir.), Amerikan Bağımsızlık Savaşı, Fransız Devrimi, duruma daha spesifik bakarsak Spartaküs Savaşı, Fatih Sultan Mehmet’in Kazıklı Voyvoda gibi bir canavarı yok etmesi, Rusya’nın Hitleri bitirmesi gibi birçok örnek günümüze olumlu sonçlar getirmiştir.
Savaşlar olmasaydı dünyanın monarşi ile imtihanı nasıl olurdu?
Bugün özgürlüğün kazanılmasındaki en büyük etken savaşmak olmuştur. Bugün, özgürlüğünüzün elinizden alınıp bir kıyafet giymediğiniz için kırbaçlandığınız bir ülkede yaşasaydınız, bu totaliter ve monarşi düzeninden kurtulmak için tek çareniz savaşmak olurdu.
Günümüzün evrimsel ilerlemesinde toplumların iyi bir dayanışma içerisinde eğitim görmesi ve örgütlenmesi insanlığı daha da ileriye taşıyacak unsurlar arasındadır. Mülkiyet kavramının ortadan kalması ya da adaletli dağılımı dünya barışını sağlayacak görüşlerden birisidir.