Siber, bilgisayar ağları ve bilişim teknolojilerine dayanan tüm cihaz ve sistemleri kapsayan yapıya verilen genel bir isimdir. Bilişim teknolojilerini ifade eden ön ek olarak kullanılır. Genellikle bilişim sektöründe güvenlik konularında sıkça kullanılmaktadır, örneğin Siber Güvenlik olarak sıkça duymaktayız. Aynı şekilde Hukuk alanında da Siber Suç şeklinde kullanılmaktadır. Bunların sebebi genel ve geniş ölçekli bir tanım yaratmasıdır.
Anarşizm ise devlet ve mülkiyet kavramları olmadan yönetimsiz bir toplumda insanların adil ve özgür yaşayabileceğini savunan bir ideolojidir. Sosyalizm’den oldukça farklıdır, devlet ve iktidar yoktur. Toplumu yöneten ve sömüren liderler yoktur. Anarşizm’in kelime kökeni de zaten yöneticisiz anlamına gelmektedir. Felsefeye göre, devletin olmadığı yerde yöneticiler olmaz ve toplumu kimse sömüremez, dünyada hiçbir devletin kalmadığını düşünürseniz halkların sömrüsü Emperyalizm’de biter. Oysa ki Sosyalizm’de toplumlar sıkı bir şekilde kontrol altında tutulur ve yöneticiler iktidarın sefasını sürerler. Kapitalizm’de ise bu sefayı devletle birlikte ve devlet aracılığı ile belirli iş adamları sürer. Hep birlikte dünyayı yönetir, yönlendirirler.
Siber Anarşizm Nedir?
Siber anarşizm, internet ve diğer dijital teknolojilerin kullanımı yoluyla, devlet ve kurumsal otoritelerin egemenliğine karşı örgütlenmeyi savunan bir anarşist felsefe ve hareketidir.
Siber ile Anarşizm’in bir araya gelmesi Siber Saldırı anlamında kullanıldığı olmuştur fakat pek ilgisi bulunmamaktadır. Anarşizm’i vandalizm kelimesi ile eşleştiren Kapitalist zihniyetin telafuzu olabilir. Her ikisinin de Anarşizm ile ilgisi yoktur. Haktivizm kavramı ile ilişkilendirilebilir fakat bu tüm teorinin amacını yansıtmaz. Bu yolu seçen savunucular tarafından farklı bir tandans olarak görülmelidir.
Siber ile Anarşizm’i bir araya getiren en önemli nokta, Anarşizm’in araç olarak ideolojisine götürecek gücü Bilişim Teknolojilerinde bulmasıdır. Siber anarşizm, özgür yazılım, açık kaynak kodlu yazılım ve paylaşımcı ekonomi gibi teknolojik gelişmeleri teşvik eder. Siber gücü arkasına alarak özgür ve sınırları olmayan bir dünya yaratmayı hedefler. Siber anarşistler, herhangi bir merkezi otorite tarafından kontrol edilmeyen merkezi olmayan ve otonom ağlar yaratarak teknolojinin daha demokratik ve özgür bir toplum yaratmak için kullanılabileceğine inanırlar.
İnternet’in doğuşuyla dünyanın iletişim sınırları ortadan kalkmıştır. Bilgiye erişim kolaylaşmış ve özgür bir erişim ortamı doğmuştur. Açık kaynak kodun bir paylaşım felsefesi olduğunu ve sadece yazılım sektörünü değil tüm teknolojiyi hatta tüm dünyayı değiştirdiğini düşünürsek, paylaşım olgusunun Anarşizm’in mantık noktasına gittiğini görmüş oluruz.
Teknoloji, Kapitalizm’in elindeyken bir köle haline dönüşebiliriz. Keza durum yavaş yavaş bunu göstermektedir. Bugün kendi otonom sisteminizi yapabilecekken, bunu bireysel olarak kullanma şansınız neredeyse hiç yoktur. Otoriteye ve serbest piyasayı gözeterek hareket etmeniz kuraldır.
Yapay zeka ile karar verebilen bir hakimin, bir insandan daha adil ve hür karar verebilceği kesindir, örneğin birisini öldüren sıradan bir suçlu ile, birisini öldüren Başkan’ın oğlu aynı cezayı alacaktır. Araya bir siyasetçi, bir tanıdık ya da bir emrin girmesi mümkün değildir.
Değildir fakat bu şekilde programlanırsa ve müdahile edilmez ise sonuç bu yönde olacaktır. Bu yüzden teknoloji tamamen bağımsız ellerde ve toplum iradesi altında olacaksa adalet ve eşitlikten bahsetmek gerekir.
Anarşizm’in özünü oluşturan özgürlüğe, adalete ve eşitliğe giden iki çeşit yol vardır. Anarşist düşünürlere göre nihai devrim eylemli veya eylemsiz olarak gerçekleşerek sonuca ulaşacaktır. Eylemli dediğimiz devrim, mevcut varlığı yıkarak gerçekleşecek olan devrimdir. Eylemsiz ise evrimsel olarak gerçekleşecek olan devrimdir ki Proudhon, Kropotkin gibi Anarşizm”in fikir babalarının savunduğu görüştür.
Üçüncü yol ise bugün dünyanın eksenini değiştirecek siber güçtür. Siber Anarşizm, tüm sınırları ortadan kaldıracak, robotlar ile toplumları koruyacak, insanın fiziksel gelişimi için Transhumanizm’i benimseyecek, biyogenetiği insanlık yararına kullanacak ve tüm hastalıkları kar sağlamak yerine yok edecek şekilde kullanacak, adaleti yapay zeka ile sağlayacak, kısaca evrimleşen teknolojiyi iyilik ve tüm canlıların yararına kullancak bir ideolojidir.
Tüm hakları saklıdır. © Paradoks.org.tr