Sorosyalizm, Sosyalizm adı altında fonlanan ve yönlendirilen kişi ve grupların felsefesini oluşturan ideolojik mizahi terimdir. Dünya siyasi literatüründe yerini alacak olan bu terim oldukça ironiktir.

Sosyalizm, tarihi boyunca küresel güçlerin hedefinde olmuştur. Kapitalizmin daha da büyümesi, Sosyalizmin bitmesi ile orantılıdır. Sosyalizmin yeniden doğmaması ise küresel güçlerin elinde olması gereken sihirli bir değnektir.

Sosyalizmin ortaya çıkışı ve temel argümanı kapitalist düzenin eleştirisi ve işçi sınıfının mücadelesiyle bağlantılıdır. İnsan ve kadın hakları, işçi hakları, sömürü ve anti-kapitalizm gibi Sosyalizmin temelini oluşturan argümanları bulundurmayan kişi ya da grupların Sosyalizm ya da sol ile ilgisi olmadığını söylemeye gerek bile yok.

Lakin Sosyalizmin bu argümanları için mücadele etmek yerine düşünsel özgürlük çerçevesinde Sosyalizmin içermesi mümkün olmayacak ya da temel felsefesi ile çelişen fikirleri savunmak herkesi şüphelendirmektedir. Bu da akla, ünlü yazarlar ve dergilerin tarih boyunca ülkelere göre sosyalizme yön vermek istediklerini akla getirmektedir. Örneğin, günümüzde Fransa’nın da bazı sosyalistlerin liberal ekonomiyi desteklemeleri ve NATO üyeliğinde ısrar etmeleri birer çelişkidir. Sorosyalizm genellikle zıtlık rantından yararlanır ve hem sosyalistleri hem de diğer fikir akımlarını birbirine karıştırır.

Türkiye’den örnek vermek gerekirse, küresel lobilerin çalıştığı ve kapitalist devletlerin tehdit unsuru olarak kullandığı, Ermeni milliyetçilerinin savunduğu Ermeni Soykırımını kabullenen ve mücadele eden bazı sorosyalistlerin paradoksunu çoğu kimse fark edememektedir. Anti-kapitalist ve anti-milliyetçi bir anlayışın bu duruma düşmesi ilginçtir. Bununla beraber işçilerin ve emekçilerin mücadelesi yerine Kürt ırkçılığını savunan mücadelede aynı şekilde uzun yıllardır sol düşünceye ve Marksist teoriye ters düşen eylemlerden birisidir. Bu tür örneklere son zamanlarda dünya genelinde de rastlamaktayız. Özellikle Almanya başta olmak üzere Marksist olduğunu iddia eden politikacıların, Marksist teori ile çeliştiğini görmekteyiz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir