Sosyalistler ve Liberallerin Çelişkileri

Sosyalistler ve liberallerin aralarında yaşadıkları çatışmalarda, birbirlerine karşı çelişkiler barındırdıklarını öne sürmelerine sıkça şahit olmaktayız. Her iki ideoloji kendi doğrularından ibarettir fakat her iki ideolojinin de eleştirilerini tarafsız bir şekilde gözlemlediğimizde bazılarının mantık içermediğini görmek gerekiyor. En çok eleştirilere konu olan çelişkileri başlıklar halinde ele alalım;

Liberallerin Devlete Muhtaç Kalması

Liberallerin, sosyalistlerin özel kuruluşlardan hizmet alması örneğin özel hastanelerde muayene olmasına ilişkin yaptıkları eleştiriler mantık çerçevesinde bir çelişki değildir. Sosyalistlerin teorisi ve gayesi, herkesin eşit şekilde ve devlet gücüyle günümüz özel hastane statüsünde tedavi görmesine dayanır. Bu sebeple, kendisinin var etmediği mevcut sistemde, mevcut sisteme ayak uydurması kişiyi ideolojisinden saptırmaz. Bunu özel hastane örneği ile ilişkilendirirsek hiçbir sosyalist, fakirler isyan etmesin diye kapitalist düzenin kurduğu bir devlet hastanesinde oyalanmak ya da ölüme terk edilmek istemez. Kapitalizmin oyununda bir taraf seçmek zorundadır.

Sosyalistlerin ise, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaca dayanan sektörlerin tamamen özel sektörün tekelinde olmasını savunan liberaller için ya da liberteryenistler için yaptıkları eleştiri, paranın bittiği an devletten hizmet almaya başlamalarıdır. Bu sebeple, devletsiz düzeni savunanların gayeleri dar açıdan baktığımızda konjoktüre uygun olduğundan, herhangi bir durumda devletten hizmet almaları çelişki içerir.

Sosyalistlerin Liberal Ülkeleri Tercih Etmesi

Liberallerin, sosyalistler için yaptıkları bir diğer çelişkisel durum ise, günümüzde Sosyalizmin var olduğu Kuzey Kore ya da Çin gibi ülkelerde yaşamayı tercih etmek yerine Amerika Birleşik Devletleri gibi en liberal ülkelerde yaşamayı tercih etmeleridir. Bu eleştiri de yer alan çelişkiler mantıklıdır. Eğitim ve gezi gibi deneyimsel ziyaretler dışında, sığınmacı olarak ya da özgürlük adına Kapitalist ülkelerde yaşamayı tercih etmek mantıken çelişkilidir. Bu da bazı Sosyalistlerin çelişkisini gösterir.

Liberteryenlerin Muhafazakarlık Gömleği

Liberteryenizmin felsefesi özgürlük ve bireycilik üzerine olduğundan muhafazakarlık ve tinsel yönetimlerin alanında örgütlenmeleri mümkün değildir. Liberteryenizm, genellikle dini veya sosyal meselelere tarafsız bir tutum alır fakat muhafazakarlık ve şeriatçılık gibi dini veya ahlaki değerleri korumayı ve yaymayı hedefleyen oluşumlar, karşı çııktıkları devlet gibi bazı değerleri dayatması ve kişisel tercihleri düzenlemesi nedeni ile, liberteryen ilkelere ters düşer.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir