Transhumanizm Nedir?

Transhumanizm, teknoloji ile insan bedenini ve zihnini geliştirmeye yarayacak araştırmaların ve üretimlerin yapılmasını amaçlayan sosyal ve felsefi bir harekettir. Biyolojik ve fiziksel teknolojiler ile insanın duygusal kabiliyetini ve bilişsel kapasitesini arttırmak, insan sağlığını kökten iyileştirmek, insan ömrümü uzatmak gibi amaçları barındırır.

Transhumanizm’i terim olarak ilk defa kullanan isim İngiliz Biyolog J.Huxley (1957), yayınladığı makalede sosyal ve kültürel değişim yoluyla insan durumunu (human condition) geliştirmeden bahsetmiştir. Transhumanizm’i dini-bilimsel misyon temelini indirmeye çalışmıştır. Günümüzde Transhumanizm’i destekleyen ve gelişimine katlı sağlayan birçok savunucusu bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı, Haldane, Drexler, Moravec gibi isimlerdir.

Transhumanizm kavramının bugüne gelişinde rol oynayan altyapıları gözden geçirirsek, teorik altyapısını Freud, Darwin gibi bilim insanları oluştururken, pratik altyapısını ise sanayileşme süreci ve teknolojik gelişmelerin oluşturduğunu söylemek mümkündür. Çünkü Humanizm, teknoloji ile insanın evrimine katkı sağlayan bir pratik olarak görülebilmektedir. Transhumanizm, hümanizm ile posthumanizm arasında bir geçiş sürecini kapsayan bir geçiş felsefesi olduğu söylenebilir.

Transhumanizm, insan evrimini hızlandırmayı amaçlamasından ötürü evrimcidir. Çünkü insanın teknoloji vasıtasıyla evrimine katkı sağlamaktadır. Siyasal ideolojiler arasında yer almasına ise son zamanlarda rastlanılmaktadır ve savunucularının özgürlükçü görüşlerine hitap eden bir hareket olarak karşımıza çıkar. Transhumanizm savunucuları daha çok Liberteryen görüşe sahipken teknolojiyi kapitalizme karşı bir araç olarak kullanılmasını öngören Anarşist kesiminde aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle, Kropotkin’in Evrimci Anarşist felsefesini bir adım daha öne taşıyarak Transhumanizm ile niteler, bu da günümüzde teknolojinin Kapitalizme karşı toplum dayanışması içerisinde açık ve özgür kaynaklarla insanın evrimine ve toplumun gelişimine katkı sağlayan Transhumanist Anarşizm kavramı olarak karşımıza çıkar.

Kaynakça:

  • Bostrom, Nick, “Transhumanist Values”
  • Dağ, Ahmet, “Transhumanizm”
  • Encyclopedia Britannica
  • Ferrando, Rafael Monterde, “Julian Huxley’s Transhumanism: A New Religion For Humanity”
  • Huxley, Julian, “Transhumanism”
  • Kropotkin, Pyotr “Etik”
  • Özkan, Serhat, “Pyotr Kropotkin’in İnsan ve toplum Anlayışı”

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir