Pandemi öncesinde bir üniversitede Psikoloji eğitiminin Açık ve Uzaktan Eğitim bölümü olarak açılacağı duyurulduğunda, yer yerinden oynamış alelacele açılan bölüm, psikolog dernekleri ve çeşitli grupların baskıları ile açılmadan kapatılmıştı. Bunun ardından Pandemi dönemi hayatımıza girmiş ve tüm eğitim hayatı ise geçici süre uzaktan eğitim şeklinde devam etmişti.
Pandemi döneminde geçici olarak uzaktan yapılan eğitimler ve çalışmaların tamamen sona ermesi ile beraber aynı zamanda popüler olan uzaktan terapi hizmetleri ve psikolojik danışmanlıklar ilgi görerek kalıcı hale geldi. Faaliyetlerine uzaktan devam eden gerek terapi ve rehabilitasyon merkezleri gerek hastaneler gerekse uzman psikologlar, gözlemlerini kamera üzerinden iletişime geçerek muayene yöntemlerini uygulamaya devam ettirdiler.
Üniversitelerde Psikoloji bölümünün uzaktan eğitim verilmemesine dair görüşlerin birçoğu, birebir terapi yapılamaması, psikolojik hissiyatın ve iletişimin eksikliği, mezuniyet sonrası programların sınırlılığı ve iş olanaklarının kısıtlılığı gibi birçok nedenden ötürü karşı çıkılmıştır. Fakat bu savlar, mezun olan ve meslek sahibi olan psikologlar, uzaktan çalışma sistemi ile birebir terapi yapamaz hale gelmesi ve hastayla hissiyat ve yeterli iletişimin kurulamaması nedenlerinden ötürü çelişmiş görünüyor. İş olanaklarının kısıtlılığı ise diğer bölümler ile aynı şartlarda olduğunu unutmamak gerekir. Bu sebeple Psikoloji eğitiminin uzaktan yapılmasına karşı çıkan görüşlerin bir çoğunun uzaktan terapi yapılmasına sessiz kaldığını söylemek yersiz olmaz.
Söylenmek istenen uzaktan psikolojik tedavi uygulanabiliyorsa, uzaktan psikolojik eğitimi de verilmelidir. Uzaktan eğitim (Açık Öğretim) bu kadar küçümseniyor ise Açık Öğretim bölümlerinin varlığı tamamen sorgulanmalı ve çözüm aranmalıdır. Kaldı ki birçok yenilik yapılması gerekmektedir. Örneğin, derslere uzaktan devam etme zorunluluğu getirilmelidir. Eğitim görenlerin başarısız ya da tembel olduğunu söylemek verilen eğitimi ve emeği küçümsemektir. Yine bir Açık Öğretim bölümü olan Laboratuvar ve Veteriner Sağlık bölümünden bahsetmek gerekirse, uzaktan eğitime devam ederken laboratuvar derslerine fiziki katılım zorunluluğu getirilerek hybrid eğitim uygulanmaktadır.
Günümüz dünyasında Psikoloji bölümünü başarılı bir şekilde uzaktan sürdüren büyük üniversiteler bulunuyor. İngiltere’de University of London, Arden University, ABD’de Arizona State University, California Southern University, University of North Dakota gibi birçok üniversitede lisans seviyesinde (Bechalor’s Degree) uzaktan Psikoloji eğitimi verilmektedir. Sistemli ve kaliteli bir eğitim sisteminde yer almak hepimizin talebi ve fakat hepimiz kendi gemimizi kurtarmaya çalıştıkça toplumca gelişmemizin pek olanağı olmayacaktır.
Kaynakça:
Hay kaleminize sağlık, kimse bu tür mantık yürüttüren yazılar kaleme almayıp sadece eleştirdiği için bugün bu noktadayı.
İngiltere üniversitelerinde online psikoloji eğitimi çok fazla var. fiziksel bulgularla işi yok ki bu mesleğin