Veteriner mi Veteriner Hekim Mi?

Veteriner kelimesi Fransızca Vétérinaire’dan dilimize geçmiş ve Fransızca da hayvan tedavisi ve cerrahisinde bulunan uzman anlamına gelmektedir.

Kelime olarak veteriner, hayvan demek değildir.

İngilizce’de “Veterinary” ve “Veterinerian” olarak kullanılmaktadır. Veterinary, hayvanlarda hastalık ve yaralanmaların önlenmesi, tedavisi veya hafifletilmesi veya bunlarla ilgili, olma anlamını taşır.
Veterinerian’ın karşılığı Veteriner ile ilgili olan anlamında kullanılır ve veteriner hekimlik yapmaya yetkili ve yetkili bir kişi olarakta kullanılır. Veteriner Hekim şeklinde herhangi bir yabancı kavram mevzut değildir.

TDK, veteriner örneğinde Cahit Kulebi’nin  “Bu yarışmadan önce atlar veterinere muayene ettirilir ve esenlik onayı alınırdı.” cümlesini örnek olarak vermektedir. Ülkemizde de geçmişten günümüze veteriner kelimesi mesleğini icra edenler için kullanılmıştır.

Etimolojik olarak, “Veteriner” terimi, yük hayvanlarıyla ilgili Latince veterinarius’tan türemiştir ve Roma dönemine kadar dayanmaktadır. İlk olarak MS 1. yüzyılda Columella’nın eserlerinde rastlanılmaktadır.

Dünya’nın birçok ülkesinde Veteriner bir ünvan olarak adlandırılırken, Birleşik Krallık ve İrlanda’da Veteriner Cerrah olarak adlandırılmaktadır. Bu sebeplede veteriner mi veteriner hekim mi karmaşası doğmuştur. İskandinav ülkelerinde de bizde olduğu gibi Veteriner olarak kullanılmaktadır.

Bu arada, Veteriner Fakültesi mezunlarının Doktora (pHD) yapma zorunluluğu olmadığından doktor denilememektedir. Bu sebeple, doktor ünvanı hiçbir yerde kullanılmamaktadır.

Veteriner Hekim Değil, Veteriner?

Veteriner Kimdir? Bir veteriner, veterinerlik tıbbı ve hayvan cerrahisinde uzmandır. Günümüzde veteriner, geleneksel tıp, cerrahi ve acil durumlar sağlayabilen multidisipliner bir uygulayıcıdır.

Veteriner Klinikleri açmak için Veteriner Fakültesi Veterinerlik bölümü mezunu olmak gerekmektedir.

Her ne kadar Hekim sıfatı veterinerlere eklenmek istenilsede, gerek kelime kökü itibari ile gerekse yıllarca yüklenildiği anlam nedeniyle direkt olarak veteriner ifadesiyle meslek ünvanı olarak kullanılmaktadır. Veteriner Hekim olarakta kullanılabileceği gibi Veteriner Cerrah, Baytar gibi kavramlarda telafuz edilmektedir.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir