Vize Ücret İadesi

Vize başvurularında alınan ücretler hakkında konuşulması gereken 2 farklı önemli konu var. Birincisi, mevcut ortamda güncel olarak alınan hizmet ücretlerinin haksız ret durumlarında iade edilmesi gerektiği, diğer konu ise hizmet ücretlerinin oldukça yüksek olması nedeni ile ücretlerin düşürülmesi ve hatta politik müdahale ile hizmet ücretinin alınmasına son verilmesi gerekliliğidir.

Vize başvurusu yapan vatandaşların, başvuru öncesi yaptıkları harcamalar ve zaman kaybı oldukça külfetli olabiliyor. Vize başvuru ücretleri genellikle 80 euro / 120 dolar civarında yüksek bir ücrete tekabül etmekle beraber bunun yanında 30 euro civarında bir bedelde aracı kuruma ödeniyor.

Başvurunun reddedilmesi durumunda sadece vize ücreti kaybı yaşanmıyor, kişinin varsa satın aldığı bilet ve konaklama ücretleri, seyahat sigortası, fotokopi giderleri ve diğer masrafları da boşa gidiyor. Bunlardan en önemlisi harcanan zaman kaybı ve gerçekleşmeyecek olan planlama. Bunun yanında bazı kişileri için iptal sonrası yaşanacak olan ticari ya da itibari faaliyetler daha önemli kayıplar arasında yer alıyor.

Başvurular kabul edilse bile aslında vatandaş zarara uğruyor. Vize sonucunu beklerken konaklama ve uçak bilet fiyatlarının artması, döviz kurunun artması gibi birçok faktör vatandaş açısından zarar teşkil ediyor.

Başvuru amacı turistik, iş ya da ne olursa olsun yapılan tüm başvuruların arkasında bir emek ve sarfiyat söz konusu olduğundan her başvurunun titizlikle incelenmesi gerekir. Konsoloslukların bazı durumlarda özensiz incelenmesi neticesinde başvuru sahipleri haksız olarak ret yiyerek zarara uğruyor. Özellikle aynı şartlarda yapılan başvuruların olumsuz değerlendirmesi haksızlık olarak nitelenebilir. Bir örnek vermek gerekirse, aile üyelerinin tatil için turistik vize başvurusunda hane gelir belgeleri dahil aynı evrakları teslim etmesine rağmen aile bireylerinden birisine vize verilmemesi oldukça düşündürücüdür. Başka bir örnekse, konsolosluğun başvuruyu bir aydan fazla bir süre işleme almaması sebebi ile gecikmeye dayalı vize reddinin sorumlusunun kendisinin olmasına rağmen zarar eden tarafın başvuru sahibinin olmasıdır. Buna benzer sayısız örnekle karşılaşmaktayız.

Hukuken Vize Ücreti Nasıl Alınabilir?

Haksız bir şekilde vize başvurusu reddedilen birisi ilk önce konsolosluğa itiraz ederek hakkını arayabilir. Konsolosluk görevlileri ve konsolosluk personeli, resmi görevlerini icra ederken gerçekleştirdikleri eylemlerden dolayı ülkemizde adli ve idari makamlarının yargı yetkisine tabi değillerdir. Bu sebeple ülkemizde hizmete ilişkin dava açılması söz konusu değildir fakat başvuruyu reddeden ülkenin idare mahkemesinde dava açılabilmektedir.

Haksızlığın, başvuruyu alan aracı firmadan kaynaklanması durumunda, aracı firmaya karşı Türk mahkemelerin de dava açılabilmektedir. Sorumluluğun aracı firmadan kaynaklandığının ispatlanması durumunda aracı firma ve konsolosluk başvuru ücretleri dahil tüm masrafları tazmin etme imkanı bulunmaktadır. Bunun için aracı firmanın, teslim ettiğiniz evraklarda aleyhinize değişiklik yapması, eksik evrak teslim etmesi gibi çeşitli haksız fiillerin söz konusu olması gerekir.

Vize Ücretleri Düşürülmeli

Vize ücretlerinin ülkemizde faiş fiyatlarda olması ve ülkelerin vize ücretlerini belirlerken ülke politikalarına göre hareket etmelerinden ötürü, vize ücretlendirme politikaları mecliste gündeme getirilmesi gereken muhim bir konudur. Özellikle, vizesi reddedilen kişilerin ücretleri iade edilmelidir.

Reddedilen Vize Ücretleri İade Edilmelidir

Vize başvurularından ücret talep etmek, birçok ülkenin göç kontrol politikalarının bir parçası olarak görülebilir fakat duruma sosyal devlet anlayışı ile bakıldığında, bu uygulamanın adalet, eşitlik ve insancıl değerlerle örtüşmediği argüman edilebilir. En azından gerekli talepleri yerine getiremeyen kişilerin başvuru ücretleri geri iade edilmelidir.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir