Yapay zekanın bugün en etkin olarak kullanıldığı sektör kendi bulunduğu bilişim sektörüdür. Günümüzde, veri analizinden, yazılım geliştirmeye, bilgi güvenliğinden robotik mühendisliğe kadar birçok alanda verimli olarak kullanılmaktadır ve süreç evrimsel olarak gelişmeye devam etmektedir.
Bilişim alanı dışında yapay zeka ile en önemli gelişmeler Tıp ve Sağlık alanında olsa da yakın zamanda cerrahi hekimlik ve hemşirelik gibi mesleklerin yerini doldurma olasılığından söz etmek mümkün değildir. Peki yapay zekanın başka sektörlerin hangi mesleklerinde, daha kolay ve etkili olacağına dair bir değerlendirme yaparsak; yapay zekanın en iyi yapabileceği mesleklerden bazılarını ele alalım.
Psikolog
Yapay zeka, doğal dil işleme ve duygu analizi teknikleriyle insanların duygusal durumlarını değerlendirebilme ve danışmanlık sağlayabilme noktasındadır. Online terapi platformları ve chatbotlar, yapay zeka ile entegre edilerek kullanıcıların duygusal ihtiyaçlarını karşılayabilmekte ve yardımcı olabilmektedir.
Bu konuda, Woebot, insanlarla yapay zeka tabanlı terapi sunan bir mobil uygulamadır. Kullanıcılar Woebot ile konuşarak stresle başa çıkma ve duygusal destek alabilirler. Tess, duygu tanıma algoritmalarıyla donatılmış bir dijital terapisttir. Kullanıcılar, metin tabanlı sohbetler aracılığıyla duygusal destek alabilmektedirler.
Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen
Yapay zeka destekli beslenme uzmanı veya diyetisyenler, müşterileri ile sürekli olarak iletişim halinde olabilirler ve onlara 7/24 hizmet sunabilirler. Müşterilerin beslenme alışkanlıkları, sağlık durumu ve hedefleri doğrultusunda yapay zeka algoritmaları tarafından desteklenen bu uzmanlar, müşterilerine özelleştirilmiş beslenme planları oluşturabilirler. Ayrıca, hastalıkları ve alerjileri, kullandıkları ilaçlar, tahlil sonuçları gibi müşterilerinden gelen verilere dayanarak, otomatik olarak beslenme programları, alışveriş listeleri ve tarifler hazırlayabilirler.
Birçok mobil uygulama ve web tabanlı platform, yapay zeka teknolojilerini beslenme danışmanlığı ve diyetisyenlik alanında kullanmaktadır. Bu uygulamalar genellikle kullanıcıların beslenme alışkanlıklarını izlemek, önerilerde bulunmak ve kişiselleştirilmiş beslenme planları oluşturmak için yapay zeka algoritmalarını kullanır.
Avukat
Yapay zeka destekli avukatlar, müvekkillerine sürekli olarak ulaşılabilirlik sunarak, onlarla 7/24 iletişim halinde olabilirler. Ayrıca, yapay zeka algoritmaları tarafından desteklenen bu avukatlar, müvekkillerinden gelen bilgiler doğrultusunda hukuki belgeleri, özellikle dilekçeleri, otomatik olarak hazırlayabilirler. Elektronik ortamlarda yapılacak olan bu işlemler, belgelerin hızlı ve etkili bir şekilde oluşturulmasını sağlar.
Yapay zeka avukatlar, dava süreçlerine de çevrimiçi olarak katılabilir ve savunma yapabilirler, böylece davalara yazılı olarak çevrimiçi olarak katılarak, müvekkillerinin haklarını savunmada etkin bir rol oynarlar. Bu şekilde, yapay zeka avukatlar, müvekkillerine daha hızlı hukuki destek sağlar ve hukuki süreçleri daha verimli bir şekilde yönetmelerine yardımcı olurlar. Henüz bu aşamaya gelmese de birkaç düzenleme ile verimli çalışacak bir noktaya gelmiş bulunmaktadır.
Yapay zeka avukatlığa örnek olarak çeşitli girişimler bulunmaktadır. Luminance, büyük hukuk firmaları ve şirketler için dava dosyalarını ve belgeleri otomatik olarak inceleyen bir yapay zeka platformudur. DoNotPay, trafik cezalarını itiraz etmek, kira artışlarını azaltmak gibi hukuki konularda kullanıcılarına yardımcı olan bir yapay zeka avukatıdır.
Savcı ve Hakim
Yapay zeka, büyük veri analizi ve hukuk veritabanları aracılığıyla hukuki belgeleri inceleyebilir, hukuk prensiplerini uygulayabilir ve hukuki önerilerde bulunabilir. Davalarda içtihatları güncel olarak takip edebilir, kararlara etki edebilir hatta karar verebilir noktaya gelmiştir.
Yapay zeka tabanlı sistemler, hukuki araştırma ve dava yönetimi süreçlerini hızlandırabilecek konumdadır, bu sebeple daha etkili, tarafsız, eşit ve verimli bir adalet sistemi sağlayacak noktadadır.
Bugün, İngiltere deyapay zekaya dayalı bir hukuk sistemi inşaa edilirken, Çin’de yapay zeka savcısının kararları %97 başarılı sonuçlanırken, Estonya’da yapay zeka destekli robot hakimler, mahkemelerde görev yapmaya başlamıştır.
Yapay Zeka Eczacı (Eczane)
Eczane otomasyon sistemleri, yapay zeka ile entegre edilerek ilaç stoklarını yönetebilir, reçeteleri işleyebilir ve hastalar için önerilerde bulunabilir.
Yapay zeka, reçeteleri analiz ederek ilaç etkileşimleri ve yan etkiler konusunda hastanın tüm sağlık geçmişini el alarak uyarılar yapabilir.
MedSnap, ilaçları tanımlamak ve ilaç etkileşimlerini kontrol etmek için görüntü işleme ve yapay zeka teknolojilerini kullanan bir mobil uygulamadır. DeepMind Health, hastaların ilaç tedavilerini optimize etmek için yapay zeka tabanlı bir sistem geliştirmiştir.
Finans Danışmanı
Yapay zeka, bireylerin finansal verilerini analiz ederek kişiselleştirilmiş yatırım tavsiyeleri sunabilir. Finansal tahmin modelleri ve portföy yönetimi yazılımları, yapay zeka ile güçlendirilerek daha doğru tahminler yapabilmekte ve yatırımcıların karar alma süreçlerini destekleyebilmektedirler.
Wealthfront ve Betterment gibi robotik yatırım platformları, yapay zeka ve algoritmaları kullanarak yatırımcılara otomatik portföy yönetimi sunar. IBM Watson, finansal kuruluşlar için risk analizi ve tahmin modelleri geliştirmek için yapay zeka teknolojilerini kullanır. Bunların yanında bazı küresel ölçekli büyük firmalar ve bankalar yapay zeka ile analizler yaparak raporlar oluşturmakta ve alım satım otomasyonu uygulamaktadırlar.
Pazarlama ve Müşteri İlişkileri Uzmanı
Yapay zeka, büyük veri analizi ve makine öğrenme algoritmaları aracılığıyla müşteri davranışlarını analiz edebilmekte ve hedef kitleye daha uygun pazarlama stratejileri geliştirebilmektedir. Kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları web site ziyaretleri, mobil uygulama kullanımları, yapılan alışverişler gibi birçok kullanıcı etkinliği yapay zeka tarafından analiz ve optimize edilebilir, böylece daha etkili müşteri ilişkileri ve satışlar sağlanır.
Pazarlamanın Netflix, kullanıcıların izleme alışkanlıklarını analiz ederek kişiselleştirilmiş film ve dizi önerileri sunar. Amazon, alışveriş geçmişinize dayanarak size öneriler sunar ve satın alma sürecinizi kişiselleştirir. Spotify, dinleme tercihlerinize dayanarak size özel çalma listeleri oluşturur.
Müşteri ilişkileri alanında sanal asistanlar ve yapay zeka tabanlı chatbotlar, müşterilerin web sitelerinde veya mobil uygulamalarda daha iyi bir deneyim yaşamasına yardımcı olmaktadırlar. Müşteri sorularını yanıtlamakta, ürün önerileri sunmakta ve satın alma işlemlerini kolaylaştırmkatadırlar fakat bununla da sınırlı değildir. İşletme açısından tüm satın alma süreci yapay zeka ile yürütülebilmektedir. Bugün yapay zeka, pazarlama ve müşteri ilişkileri alanında sıkça kullanılmaktadır.