Bağış Giderleri
Yardım amaçlı bağış yaptığınız kuruluşların her biri var olabilmesi ve etkinliğini gerçekleştirebilmesi için bazı masraflarını karşılaması gerekir, bu masraflar kurumun büyüklüğüne göre değişse de bazı temel giderler her kuruluş için zorunlu idame giderleri olduğundan her bağış oluşumu için ortak bir noktadır.
Günümüzde kimi dernekler ise gelen bağışlarla iyi restoranlarda yemek yiyerek, lüks otellerde konaklayarak, lüks araç kiralayarak yakıt derdi düşünmeden günlük hayatlarını keyfe (bedavaya) çevirirken, kimi yardım derneğinin üyeleri ise canla başla çalışıp dernek faaliyetilerini düzgün bir şekilde ifa etmektedirler. Bu sebeple yaptığınız her bağışı araştırarak, dikkat ve özenle yapmanız gerekmektedir.
İşte kuruluşların temel gider kalemleri;
Kuruluşun üyelerine ücret,
Kuruluşun kira giderleri,
Aidat, elektrik, su, ısınma gideleri,
Kuruluş adına çalışanların;
Yemek giderleri,
Konaklama giderleri,
İletişim giderleri,
Araç kiralama giderleri,
Araç yakıt giderleri,
Otoyol ve köprü geçiş ücretleri,
Misafir karşılma giderleri,
Diğer giderler (tadilat, danışmanlık vs..)
Bu giderleri günümüz rakamları ile ortalama bir maliyet çıkaracak olursak, üye sayısına göre oldukça yüksek bir maliyet çıkmakta ve bu maliyetler gelen bağışlar ile karşılanmaktadır. Bununla beraber günlük hayatta kendilerinin, eşlerinin, dostlarının yaptığı harcamalarıda gider göstererek gider kalemi gösterme ve bağış alanlarında düzenlenen muafiyetlerden yararlanma gibi kötü niyet barındıranlara karşı dikkatli olmak gerekiyor. Bu yüzden bağış kuruluşlarında gözlenen artışın sebebini de araştırmak gerekiyor…
bağış firmaları hayrına çoğalmıyor 😂